ПЕТ НАЈЧЕСТИ ГРЕШКИ КОИ НЕ ТРЕБА ДА ГИ ПРАВИТЕ ВО ОДРЖУВАЊЕТО НА ВАШИТЕ ЦВЕЌИЊА

ПЕТ НАЈЧЕСТИ ГРЕШКИ КОИ НЕ ТРЕБА ДА ГИ ПРАВИТЕ ВО ОДРЖУВАЊЕТО НА ВАШИТЕ ЦВЕЌИЊА

Во летните месеци, многу станови имаат балкони кои се богато украсени со цвеќиња. Сепак, со доаѓањето на првата топлина, многу растенија честопати попуштаат. Причините за тоа се многубројни, а добрата вест е што може да се избегнат.

Ова се најчестите грешки што ги правите кога станува збор за вашите летни растенија.

 1. Правилен избор на позиција
  Некои цветни растенија го сакаат Сонцето, други претпочитаат места во делумна сенка, а други најдобро се развиваат во сенка. Повеќето растенија ќе одговараат на балкони и градини кои се ориентирани кон запад или исток, додека северната положба ќе биде поволна само за некои.
 2. Чистотата е многу важна
  Втората најчеста грешка е недостатокот на чистење. Редовно отстранувајте ги исушените делови за да можат да растат нови цвеќиња.
 3. Вистинска количина на вода
  Третата најчеста грешка е наводнување. Најдобро е дожд или застоена вода, но дефинитивно треба да се избегнува наводнување на цвеќето. Некои растенија треба да се напојат двапати на ден во лето, за други, на пример, петунии, да имаат проблем со премногу вода. Клучно е да се следат нивните потреби, да се провери влагата на почвата и да се обезбеди дренажа.
 4. Добра и лоша средина
  Исто така е многу важно да се знае кои растенија имаат слични потреби да растат добро на балкон или градина. Дефинитивно треба да обрнете внимание на нив и да им дадете време да цветаат. Исто така, обрнете внимание на односите меѓу растенијата, на пример, секогаш засадувајте нане во посебен сад затоа што се шири доста брзо и засадете кадифе за да го заштитите од штетници.
 5. Контрола на штетници
  Занемарувањето на заболените растенија е многу честа грешка. Ако некои од растенијата се нападнати од штетници, не ги игнорирајте затоа што проблемот нема да исчезне, туку само ќе се прошири на други растенија. Петуниите, на пример, привлекуваат штетници повеќе од другите, затоа заштитете ги соодветно и на време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *