ДЕНЕС НА НЕБОТО ЌЕ СЕ ПОЈАВИ „ОГНЕН ПРСТЕН“

ДЕНЕС НА НЕБОТО ЌЕ СЕ ПОЈАВИ „ОГНЕН ПРСТЕН“

Доколку Месечината го покрие Сонцето од блиска страна на својата орбита, таа може целосно да ја блокира ѕвездата, а потоа зборуваме и за целосно затемнување, тогаш ќе се појави феномен познат како „огнен прстен“.

Жителите на поголемиот дел од северната хемисфера денес ќе можат да го видат затемнувањето на Сонцето, а научниците овој настан го нарекуваат затемнување на прстенот. Најдобар поглед ќе имаат луѓето од Арктикот. Добар поглед ќе имаат сите од северниот дел на САД, Канада, Алјаска, Гренланд и делови од Европа и Азија.

Затемнувањето ќе се гледа најдолго во близина на превојот Нарес, тесен канал што го дели канадскиот архипелаг од Гренланд. Затемнувањето од дури 90% ќе се види токму на тоа место и ќе трае речиси четири минути.

Очекувано, не се советуваат луѓето да не гледаат во овој феномен со голо око бидејќи долгото гледање може да предизвика сериозно оштетување на видот. Но, доколку навистина сакате гледате, препорачливо е да земете заштитна опрема, односно специјални очила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *