ВО КИНА СО ПОМОШ НА 5G НАПРАВЕНА ОПЕРАЦИЈА НА МОЗОК НА ДАЛЕЧИНА

ВО КИНА СО ПОМОШ НА 5G НАПРАВЕНА ОПЕРАЦИЈА НА МОЗОК НА ДАЛЕЧИНА

Доктор во Кина извршил далечинска, 5G операција на човечкиот мозок. Според „Чајна дејли“, пациент кој страдал од Паркинсонова болест ја имал првата 5G-базирана операција на далечина на човечки мозок во земјата. Тоа беше извонреден подвиг што се случи во 2019 година.

Со помош на China Mobile и кинескиот технолошки гигант Huawei, Кинеската општа болница PLA (PLAGH) ја изврши операцијата користејќи технологија 5G. Изведена од Линг Зипеи, главен лекар на Првиот медицински центар во PLAGH, операцијата вгради длабок мозочен стимулативен (DBS) уред во мозокот на пациентот за да помогне во контролата на симптомите на Паркинсон.

Линг, кој ротира помеѓу главниот кампус на PLAGH во Пекинг и болницата Хаинан на PLAGH, Хаинан оддалечена 3.000 километри, ја изврши деликатната операција за околу три часа. По операцијата, пациентот одговори позитивно: „Се чувствувам добро“.

“Наизменично работам во Пекинг и Хаинан, а операцијата се случи за време на мојата ротација на Хаинан. На пациент со Паркинсон во Пекинг му требаше операција и не можеше да лета за Хаинан”, рече тој.

„5G мрежата реши проблеми како што е заостанување на видеото и доцнењето на далечинскиот управувач под мрежата 4G, обезбедувајќи операција во реално време. И едвај чувствувате дека пациентот е оддалечен 3.000 километри“.

На крајот на краиштата, 5G и Интернетот трансформираат многу повеќе од само нашите операциони сали. Со поврзана инфраструктура, би можеле да имаме вештачки интелигентен град кој ги вози нашите возила за нас, ја оптимизира нашата употреба на енергија, нарачува оброци и презема голем дел од донесувањето одлуки. Сепак, кога животите висат на линија, оперативната сала е најважна. Експерти за роботи и вештачка интелигенција веќе ги насочија своите погледи на полето на медицината. Многу експерти веруваат дека автономниот робот наскоро би можел да биде редовен член на медицинскиот персонал на која било болница, извршувајќи секакви работи како што се земање податоци на пациентот, читање белешки за случајот или дури и извршување на операција.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *