ОСТИН СТАНУВА ЦЕНТАРОТ НА ИНФОРМАТИЧКИТЕ СЛУЧУВАЊАТА ВО СВЕТОТ!

ОСТИН СТАНУВА ЦЕНТАРОТ НА ИНФОРМАТИЧКИТЕ СЛУЧУВАЊАТА ВО СВЕТОТ!

Според податоците од профилот на Мајкрософт LinkedIn, Остин (Тексас) е победник кога станува збор за миграциите поврзани со технологијата во последните 12 месеци. Нешвил, Тенеси и Шарлот, Северна Каролина, исто така, забележале стапки на миграција.

Главниот град на Тексас забележа нето прилив на 217 работници со софтвер и информатичка технологија на 10.000 постоечки, според податоците од мај 2020 до април 2021 година обезбедени од LinkedIn.

Ова е најдобра стапка на нето миграција меѓу 35 урбани области со бруто технолошка миграција од најмалку 2.000 корисници на LinkedIn во последната година.

Пандемијата, барем привремено, ја „извитка“ идејата дека технолошките работници треба да се групираат околу Сан Франциско (Калифорнија) или Њујорк. Исто така, трендовите поврзани со работата на помали и релативно достапни пазари продолжуваат да се зајакнуваат. Во последно време, друг пазар во Флорида – областа Мајами, кој не е ниту ефтин, ниту од втора класа, има тенденција да привлекува вработени во технолошкиот сектор.

Спротивно на тоа, областа на заливот Сан Франциско, Бостон и Чикаго забележаа значителни одливи, покажуваат податоците. Не е можно да се каже дали многу од овие потези ќе се покажат трајни, особено ако се земе предвид дека пандемијата во САД опаѓа и многу компании очекуваат да се вратат во канцеларијата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *