НОВА ЕПИДЕМИЈА ЗЕМА ЗАМАВ ВО СЛОВЕНИЈА

НОВА ЕПИДЕМИЈА ЗЕМА ЗАМАВ ВО СЛОВЕНИЈА

Во Словенија, годинава се зголемува бројот на евидентирани случаи на глодарска треска. Овој феномен се припишува на зголемената популација на глувци поради минатогодишниот богат принос на семе од желади во шумите каде се хранат овие глодари.

„Досега бележивме повеќе од 200 пријави за хеморагична треска“, рече епидемиологот Ева Грилц од Националниот институт за јавно здравје на Словенија на прес-конференција во Љубљана. Минатата година беа забележани 252 случаи во текот на целата година, така што оваа година се очекува вистинска епидемија и рекорден број бидејќи опасноста од пренесување на инфекцијата се јавува во летните месеци, до средината на есента.

Врвот на сезоната на ширење на оваа треска со вирусот преку измет на глодари е на крајот на јуни и почетокот на јули, кога започнува да паѓа бројот на пријави, предупредуваат здравствените служби.

Микробиолошката лабораторија на Медицинскиот факултет во Љубљана, која е единствена која дијагностицира инфекција со хантавирус, вели дека имаат уште многу работа, а се занимаваат и со дијагностицирање на сомнителен коронавирус.

Од 516 примероци земени за хантавирус, 203 биле позитивни, а некои пациенти со висока температура сметале дека се заразени со коронавирус.

Работиме на итни случаи и не очекуваме дека епидемијата на хеморагична треска ќе се повтори толку брзо по онаа од 2019 година, рече Татјана Авчиќ Шупанц од Институтот за микробиологија и имунологија на Медицинскиот факултет.

Лекарите кои работат со оние кои завршуваат на болнички кревет наведуваат дека досега немале никакви сериозни компликации, иако болеста може сериозно да го оштети црниот дроб и пациентот да заврши на дијализа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *