АСПИРИНОТ НЕ ГИ ЗГОЛЕМУВА ШАНСИТЕ ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ КАЈ КОВИД ПАЦИЕНТИТЕ

АСПИРИНОТ НЕ ГИ ЗГОЛЕМУВА ШАНСИТЕ ЗА ПРЕЖИВУВАЊЕ КАЈ КОВИД ПАЦИЕНТИТЕ

Аспиринот не ги подобрува шансите за преживување на пациентите хоспитализирани поради инфекција со коронавирус, покажа британско истражување.

Пациентите со Ковид имаат дури поголем ризик од згрутчување на крвта во телото, особено во белите дробови. Помеѓу ноември минатата година и март 2021 година, беше спроведена голема студија на 15.000 пациенти примени во болници поради Ковид, а целта беше да се тестира ефикасноста на аспиринот, лек кој широко се користи за спречување на згрутчување во присуство на некои други болести.

Во студијата учествувале вкупно 7.351 пациент кои примале 150 милиграми аспирин дневно, а 7.451 од нив не пиеле аспирин.

Научниците не најдоа докази дека аспиринот ја намалува смртноста, но забележано е дека пациентите на кои им бил даден аспирин биле хоспитализирани за пократок период, осум дена пократко од вообичаените девет и по 28 дена повеќе биле отпуштени од болницата затоа што преживеале ( 75 проценти наспроти 74).

Питер Хоби, професор по заразни болести од Оксфорд и еден од авторите на студијата, рече дека овие разлики се занемарливи за да се оправда широката употреба на аспирин кај пациенти со ковид.

Неговиот колега Мартин Лендри, професор по епидемиологија, изјави дека е разочаран од фактот што толку ефтин и широко распространет лек се покажа како неефикасен во овој случај.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *