ПЕТ НЕШТА КОИ МОРА ДА ГИ ПРОВЕРИТЕ ПРЕД ДА ТРГНЕТЕ НА ПАТ СО АВТОМОБИЛОТ

ПЕТ НЕШТА КОИ МОРА ДА ГИ ПРОВЕРИТЕ ПРЕД ДА ТРГНЕТЕ НА ПАТ СО АВТОМОБИЛОТ

Времето е топло, дневните температури секој ден се доближуваат до 30 степени, а каде и да е ќе започнат да одат и над таа граница. Високите температури можат да оштетат некои витални компоненти на автомобилот, како и да предизвикаат некои дефекти. Затоа, како што е случај во зима, така и во лето, автомобилите заслужуваат одржување соодветно на климата и температурата.

Овие 5 совети се основа за одржување на автомобилот во жешките месеци:

  1. Ладилник – За да избегнете прегревање на моторот, особено ако одите на долги патувања во текот на летото, ладилникот мора да биде чист. Затоа, на возачите им се препорачува да се консултираат со мајстор за да бидат сигурни дека ладилникот на нивниот автомобил е чист или треба да се расклопи и исчисти.
  1. Клима – Со текот на годините, летото станало потопло, па климатизацијата одамна е неопходност кај автомобилите. Сепак, како и секој друг систем, климата бара редовно одржување во редовни интервали. Затоа, ако забележите дека воздухот што излегува од отворот не е доволно ладен или ако мириса непријатно, тоа е знак дека е време да го посетите мајсторот.
  2. Систем за ладење – Системот за ладење на моторот ја штити погонската единица од прегревање. Затоа, течноста за ладење мора целосно да се замени на секои 24 месеци. Општата препорака е да се користи мешавина од 50/50 антифриз и дестилирана вода. Капачето на ладилникот треба да се отвори внимателно и само кога моторот е целосно ладен. Исто така, не е лошо да ги проверите другите компоненти на системот за ладење (пумпа, термостат, вентилатор, сензори …), за да бидете сигурни дека сè работи правилно. Обрнете внимание, особено ако возите постар автомобил и / или ако не сте го провериле системот за ладење подолго време, на цревата и нивните споеви, бидејќи какво било оштетување тука може да доведе до протекување на течноста за ладење.
  1. Течност за сопирачките – Проверете дали нивото на течноста за сопирачките во вашиот автомобил одговара на оптималното, пропишано од производителот. Течноста мора да биде чиста, односно во неа да нема вода или други материјали или остатоци.
  1. Летни гуми – Топлата вода ја зголемува количината на топлина што се собира на површината на гумата, со што се ослабува нејзината структура. Ова е уште поизразено кога гумите на тркалата не се прилагодени на временските услови, затоа се препорачува да се користат само летни гуми во лето. Зимските гуми се помеки, прават поголема бучава и побрзо се трошат на високи температури. Покрај тоа, зимските гуми дополнително ги ослабуваат сопирачките во летни услови и го зголемуваат ризикот од несреќи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *