ФЕЈСБУК НАРЕДНОТО ЛЕТО ЌЕ ГО ОБЈАВИ СВОЈОТ ПРВ ПАМЕТЕН ЧАСОВНИК

ФЕЈСБУК НАРЕДНОТО ЛЕТО ЌЕ ГО ОБЈАВИ СВОЈОТ ПРВ ПАМЕТЕН ЧАСОВНИК

Фејсбук планираат на револуционерен начин да пристапат кон изработка на нивниот прв паметен часовник, што компанијата не го потврди јавно, но во моментов планира да го претстави следното лето.

Уредот ќе има екран со две камери што може да се одделат од шарката за снимање слики и видеа, што може да се сподели преку пакетот апликации на Facebook, вклучувајќи го и Instagram. Камерата на предниот дел од екранот на часовникот постои првенствено за видео повици, во стил на Џејмс Бонд, додека автоматскиот фокус 1080p камера на задната страна може да се користи за снимање снимки кога се одвојува од ситната рамка од не’рѓосувачки челик.

Фејсбук, исто така, се обидува да направи додатоци за прицврстување на фотоапаратот на работи како ранци, според луѓето запознаени со проектот.

Во идните верзии на часовникот, Фејсбук планира да послужи како клучен уред за поврзување на очила за проширена реалност, за кои извршниот директор Марк Цукерберг смета дека еден ден ќе бидат сеприсутни како мобилните телефони.

Од компанијата планираат да ја објават првата верзија на часовникот во летото 2022 година и веќе работи на втората и третата генерација за следните години. Вработените неодамна разговараа за цената на уредот околу 400 долари, но цената може да се промени. Иако е малку веројатно, Фејсбук би можел и целосно да го укине часовникот, бидејќи уредот сè уште не влегол во масовно производство, па дури и не добил официјално име.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *