ИНДИЈА ПРЕД ОТКРИВАЊЕ НА НАЈГОЛЕМАТА „ПЕРАЛНА“ НА КРИПТОВАЛУТИ

ИНДИЈА ПРЕД ОТКРИВАЊЕ НА НАЈГОЛЕМАТА „ПЕРАЛНА“ НА КРИПТОВАЛУТИ

Индискиот директорат за истрага на економски криминал во петокот објави соопштение во кое повикува на повик до најголемата размена на крипто-валути во земјата, Вазиркс, за наводна шема за перење пари.

Според изјавата, одлуката е резултат на истрагата спроведена од неколку кинески граѓани кои тврдат дека ја користеле размената за да перат пари од нелегални апликации за обложување преку Интернет.

Поединци претвориле средства од нелегални извори во крипто-валута Tether и ги префрлиле на берза регистрирана на Кајманските острови преку WazirX.

Покрај тоа, индиските службеници за спроведување на законот изјавија дека клиентите на WazirX можеа да пренесат криптовалути на кое било лице, без оглед на нивната локација и без потребната документација за да се обезбеди усогласеност со упатствата за спречување на перење пари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *