ИЗРАЕЛ ИСПИША ИСТОРИЈА-СТАНА ПРВАТА ЗЕМЈА ШТО ГО ЗАБРАНИ ЖИВОТИНСКОТО КРЗНО

ИЗРАЕЛ ИСПИША ИСТОРИЈА-СТАНА ПРВАТА ЗЕМЈА ШТО ГО ЗАБРАНИ ЖИВОТИНСКОТО КРЗНО

На 9 јуни, Израел стана првата земја во светот што забрани продажба на животинско крзно.

Групата за заштита на животните ПЕТА ја пофали оваа историска забрана како победа откако израелската министерка за заштита на животната средина Гила Гамлиел го потпиша овој закон, откако 86 проценти од земјата го поддржаа предлогот.

Како што се вели во соопштението на ПЕТА, „Со децении, ПЕТА и нашите меѓународни филијали изложуваа ужасна суровост врз фармите со крзно, демонстрирајќи дека животните го поминуваат целиот свој живот затворен во тесни, валкани кафези“.

Групата за заштита на животните собра бројни видео-истражувања во текот на годините како фармерите од крзно понекогаш ги чуваат овие животни во нехигиенски услови, а понекогаш и непристојните методи кои се користат за нивно убивање. Покрај тоа, ПЕТА посочува дека со одржување на животните во толку затворени простории и во непосредна близина на едни со други, како и со луѓето, болестите лесно можат да се шират. Ова беше забележано минатата година на фармите со визон во Данска и други земји кога мутацијата на коронавирусот се прошири меѓу животните, а наводно се пренесувала и на луѓе, што довело до уништување на околу 17 милиони визони.

Сепак, „Тајмс оф Израел“ објави дека овој закон во голема мера е симболичен, бидејќи дозволите за трговија со крзно се уште се можни за одредени исклучоци, вклучувајќи „религија, религиозна традиција, научно истражување, образование или настава“.

Овие дозволи се издадени од Агенцијата за природа и паркови, што значи дека под одредени околности крзното сепак може да се тргува во Израел со посебни дозволи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *