СКУЛПТУРА ОД ЕЛЕКТРОНСКИ ОТПАД ПОСТАВЕНА СПРОТИ ХОТЕЛОТ ОД Г7 САМИТОТ

СКУЛПТУРА ОД ЕЛЕКТРОНСКИ ОТПАД ПОСТАВЕНА СПРОТИ ХОТЕЛОТ ОД Г7 САМИТОТ

Скулптура на лидерите на Г7 во форма на планината Рашмор од електронски отпад беше подигната во Корнвол пред самитот на Г7. Наречена е „Mount Recyclemore“ во обид да се потенцира штетата предизвикана од отстранувањето на електронските уреди.

Скулпторот Џо Раш се надева дека ова ќе покаже дека треба да се направи полесно за повторна употреба или рециклирање.

„Треба да се поправи или да се направи да трае подолго, бидејќи работите ќе се одвиваат на депонија“

истакна тој

Според извештајот на Обединетите нации, повеќе од 53 милиони тони е-отпад биле генерирани ширум светот во 2019 година – повеќе од 9 милиони тони повеќе од пет години порано.

Седумте лидери претставени во скулптурата се британскиот премиер Борис Џонсон, јапонскиот премиер Јошихиде Суга, францускиот претседател Емануел Макрон, италијанскиот премиер Марио Драги, канадскиот премиер Џастин Трудо, германската канцеларка Ангела Меркел и американскиот претседател Џо Бајден.

Раш објасни дека многу видливата локација за неговата скулптура е од другата страна на хотелот Карбис Беј, каде самитот треба да се одржи викендов, во надеж дека прикажаните ќе го забележат тоа „кога ќе прелетаат“.

„Ова ги гледа и се надеваме дека ќе им ја истражуваме совеста и ќе ги натераме да сфатат дека сите се заедно во овој отпад. Клучната порака е „разговарајте едни со други“ и „ајде да го решиме овој хаос“,

порача скулпторот

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *