ВИДЕО: ФЛАСТЕР КОЈ ГО ПРАТИ НИВОТО НА АЛКОХОЛ И КОФЕИН

ВИДЕО: ФЛАСТЕР КОЈ ГО ПРАТИ НИВОТО НА АЛКОХОЛ И КОФЕИН

Тим од инженери при Универзитетот во Сан Диего, Калифорнија развија нов мек и растеглив фластер што може истовремено да го следи крвниот притисок (BP), пулсот (HR), глукозата и лактатот, алкохолот или кофеинот.

Фластерот за вратот, за најдобри резултати беше тестиран на голем број субјекти кои извршуваа разни задачи, како што се вежбање, конзумирање оброци со голема содржина на шеќер и пиење кофеин или алкохолни пијалоци. Читањата беа скоро точни како и оние од уредите за комерцијален надзор.

Да се ​​има на располагање ваков уред на пазарот им нуди придобивки на многу пациенти чии здравствени услови бараат истовремено и континуирано следење на повеќе здравствени индикатори, како што се лица со срцеви заболувања и дијабетес или пациенти на единици за интензивна нега.

„Ние земаме сосема различни сензори и ги поврзуваме на една мала платформа, мала како заптивка. Можеме да собереме што повеќе информации со овој апарат за носење на неинвазивен начин, без да предизвикаме непријатности или прекини во секојдневните активности“

вели ко-креаторот Џозев Ванг

Како работи?

Фластерот е тенок лист со полимери што се протегаат со сензор за BP и два хемиски сензори, еден за лактат (биомаркер на физички напор), кофеин и алкохол во пот и оној што ги мери нивоата на гликоза.

Крвниот притисок се следи со сензор заварен на лепенката со спроводливо мастило. Мерењата се вршат со примена на напон на трансдуцерите, кои испраќаат ултразвучни бранови што отскокнуваат од најблиската артерија и враќаат ехо сигнал преведен во отчитување на BP.

Сензорот за лактат, кофеин и алкохол, отпечатен на проводен лепенка за мастило, работи со ослободување на лекот наречен пилокарпин во кожата и откривање на хемиски супстанции присутни во потта предизвикани од лекови.

Конечно, сензорот за глукоза, исто така отпечатен на лепенката, е електрода што донесува благи електрични шокови на кожата, стимулирајќи го ослободувањето на интерстицијалната течност и ја мери гликозата содржана во неа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *