ОД СЕГА ЌЕ МОЖЕ ДА ДОЗНАЕМЕ ДАЛИ ВО ИДНИНА МОЖЕ ДА ЗАБОЛИМЕ ОД ДЕПРЕСИЈА

ОД СЕГА ЌЕ МОЖЕ ДА ДОЗНАЕМЕ ДАЛИ ВО ИДНИНА МОЖЕ ДА ЗАБОЛИМЕ ОД ДЕПРЕСИЈА

Како и многу нарушувања на менталното здравје, депресијата е генетски сложена и се карактеризира со комбинација на многу различни варијанти, велат истражувачите.

Масовна студија поврзана со геном (GVAS) на генетски и здравствени досиеја, спроведена над 1,2 милиони луѓе од четири одделни бази на податоци, идентификуваше 178 генски варијанти поврзани со голема депресија, нарушување што ќе влијае на секое петто лице во текот на животот.

Резултатите од студијата, предводена од истражувачи од американското Министерство за ветерани во Медицинскиот факултет на Универзитетот Јеил и Универзитетот Калифорнија-Сан Диего (UCSD), може еден ден да помогнат во идентификување на луѓето со најголем ризик од депресија и сродни психијатриски болести и да им им помогне на лекарите да препишат лекови кои се најсоодветни за лекување на нарушувањето. Студијата е објавена во списанието Nature Neuroscience.

За оваа студија, истражувачкиот тим анализираше медицинска евиденција и геноми собрани од повеќе од 300.000 учесници во В.А. (програма за милиони ветерани (МВП)), една од најголемите и најразновидните банки на генетски и медицински информации во светот.

Овие нови податоци се комбинираат во метанализа со генетски и здравствени досиеја од „БиоБанк“ со седиште во Финска и резултатите од генетската компанија за потрошувачи 23andMe. Овој дел од студијата вклучи 1,2 милиони учесници. Истражувачите ги вкрстија своите наоди од таа анализа со целосно посебен примерок од 1,3 милиони волонтери од „23andMe“. Кога беа споредувани две групи на податоци од различни извори, генетските варијанти поврзани со депресија се реплицираат со статистичко значење за повеќето тестирани маркери.

„Она што најмногу нè радува е што можеме да ги реплицираме нашите наоди во независни збирки на податоци“, рече Даниел Леви, соработник за истражување на одделот за психијатрија на Јеил и ко-главен автор. „Репликацијата е белег на добрата наука и овој труд покажува колку стануваат сигурни и стабилни резултатите од студијата за GVAS.“

„Затоа не се изненадивме колку варијанти пронајдовме“, рече Џиел Галестер, професор по психијатрија на Јеил, професор по генетика и невронаука и водечки соработник на студијата. “И не знаеме колку преостанати ќе откриеме – стотици? Можеби дури и илјадници?”


Големината на новата студија GVAS ќе им помогне на клиничарите да развијат проценки на полигени ризик за да утврдат оние кои се изложени на најголем ризик од развој на голема депресија и други поврзани психијатриски нарушувања, како што се анксиозност или посттрауматско стресно нарушување, велат авторите

Студијата, исто така, дава детален увид во основната биологија на генетските нарушувања. На пример, една варијанта на генот вклучена во депресија, NEGR1, е регулатор на нервниот раст активен во хипоталамусот, дел од мозокот кој претходно беше поврзан со депресија. Тоа го потврдува истражувањето на починатиот невролог на Јеил, Роналд Думан, за улогата на невротрофичните фактори во депресијата, рече Левеи.

„Навистина е неверојатно кога сосема различни видови истражувања се приближуваат до слична биологија, и тоа е она што се случува овде“, рече тој.

Увидот во функциите на варијантите исто така може да помогне во идентификување на многу ветувачки лекови во третманот на депресија, велат истражувачите. На пример, лекот Рилузол, кој е одобрен за третман на амиотрофична латерална склероза (АЛС), го модулира трансферот на глутамат во мозокот. Неколку генски варијанти поврзани со новата студија за депресија влијаат на системот глутамат, кој активно се изучува за лекување на депресија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *