НЕНАСПАНОСТА И ЧЕСТОТО БУДЕЊЕ ПРЕДИЗВИКУВА ДЕМЕНЦИЈА

НЕНАСПАНОСТА И ЧЕСТОТО БУДЕЊЕ ПРЕДИЗВИКУВА ДЕМЕНЦИЈА

Центрите за контрола и превенција на болести тврдат дека околу 5 милиони возрасни живеат со деменција, а тој број расте секоја година. До 2060 година тие предвидуваат дека тој број ќе се зголеми на скоро 14 милиони.

Бројни здравствени навики се поврзани со влошување на меморијата, што често може да резултира со рана смрт. Нова голема студија сега тврди дека една специфична здравствена навика може значително да ги зголеми шансите за развој на деменција и порано умирање.
Студијата, објавена во журналот за истражување на спиењето, открива дека постарите возрасни лица кои се борат да заспијат и често се будат во текот на ноќта, имаат поголема веројатност да развијат деменција, па дури и да умрат порано од какви било причини.

Дали предолгото спиење е последица на состојба на болест или обратно?

Според наодите од студијата, оние кои се обидувале да „спијат“ повеќето ноќи имале 44% зголемен ризик од рана смрт и 49% зголемен ризик од деменција.

Оние кои често пријавувале дека се будат среде ноќ и се борат повторно да заспијат, имале 56% зголемен ризик од рана смрт и 39% деменција.

Сепак, луѓето кои имале проблеми и со заспивање и со будење во текот на ноќта имале најголем ризик од обете, 56% зголемен ризик од деменција и 80% зголемен ризик од рана смртност.

„Нашите откритија покажуваат дека пријавените потешкотии се поврзани со зголемен ризик од деменција и смртност од сите причини кај постарите лица“, заклучуваат авторите.


Според Министерството за здравство и човечки услуги на САД, придобивките од спиењето вклучуваат подобрен имунитет, управување со телесната тежина, намален стрес и подобрување на расположението, појасен ум за подобрување на перформансите во училиште и работа, подобри вештини за донесување одлуки и намален ризик од несреќи и помалку ризик од сериозни здравствени проблеми – вклучувајќи дијабетес и срцеви заболувања.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *