КАКО ВОЗРАСТА ВЛИЈАЕ НА МИРИСОТ НА ТЕЛОТО?

КАКО ВОЗРАСТА ВЛИЈАЕ НА МИРИСОТ НА ТЕЛОТО?

Мирисот на нашето тело не зависи секогаш од нашата грижа и хигиена. Таа појава се менува поради здравјето, лековите, исхраната и хормоналните промени и најважно од се, возраста.

Овие се главните причини зошто имаме различни мириси на телото како што старееме.

Болести

Како што старееме, постои поголема можност да се појави и некој здравствен проблем. И некои болести, како што е дијабетесот, можат да го променат мирисот, без оглед на возраста.

Со возраста, кожата старее

Нашата кожа произведува се повеќе и повеќе масни киселини како што старееме, а тоа понекогаш се нарекува „мирис на стари луѓе“. Значи, „мирисот на постарите“ е вистински.

Променете ја диетата

Храната како риба, зачини и црвено месо може да влијае на мирисот. Откако храната се распаѓа во телото, ослободуваме хемикалии преку пот, кои понекогаш можат да бидат многу силни.

Хормонални промени

Можеби не сме свесни за тоа, но телесните хормони често се менуваат, особено за време на менструацијата или менопаузата.

 Лекови

Некои додатоци и лекови, како антидепресиви, можат да го променат мирисот на телото при земање лекови. Бидејќи тие можат да предизвикаат често потење, се менува мирисот на телото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *