ПРОНАЈДЕНИ ОСТАТОЦИ ОД НЕАНДЕРТАЛЦИ СТАРИ 60,000 ГОДИНИ

Пештерата Гватари е едно од најпознатите праисториско археолошки наоѓалишта во светот, а италијанските археолози открија остатоци од девет неандерталци, како и остатоци од животни и

ПРОНАЈДЕНА МЕРМЕРНА ГЛАВА ОД ПРВИОТ РИМСКИ ЦАР АВГУСТ, СТАРА 2,000 ГОДИНИ

Археологот Франческо Џанкола откри мермерна глава од првиот римски цар, Август при реставрација на средновековниот ѕид, кој се срушил во 2013 година поради обилните дождови.

АРХЕОЛОЗИ ВО СКУПИ ЌЕ ГИ ИСТРАЖУВААТ РИМСКАТА ИМПЕРИЈАЛНА БАЊА И ГРАДСКАТА ВИЛА

Две локации од локалитетот Скупи се следната дестинација за група археолози кои од среда ќе почнат археолошки истражувања, најавува Министерството за култура. Скупи е едно

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИЈА 110 ДРЕВНИ ГРОБНИЦИ НА ДЕЛТАТА НА НИЛ (ФОТО)

Египетски археолози открија 110 древни гробници во провинцијата Дакалија која се наоѓа во близина на делтата на Нил, околу 150 километри северо-источно од Каиро. Од

ПРОНАЈДЕН „ЗЛАТНИОТ ГРАД“ ВО ЕГИПЕТ

Египетските археолози во пустината близу Луксор пронајдоа остатоци од древен град од златната доба на фараоните. Археолозите велат дека ова е „најголемиот“ пронајден во Египет

(ВИДЕО) Пронајдена античка римска кочија во Помпеја

Недопрена церемонијална кочија е пронајдена близу археолошкиот локалитет Помпеја. Ова се смета за едно од најважните откритија во областа во близина на денешен Неапол. Кочија

Пронајдени се останки на мажи настрадани во катаклизмата во Помпеја

Археолози пронашле извонредно сочувани посмртни останки на двајца мажи кои се претпоставува дека биле богат граѓанин и негов роб Останките биле пронајдени при археолошки ископувања