ЦАРОВСКА НА СРЕДБА СО РОДИТЕЛИТЕ КОИ ЈА БОЈКОТИРААТ НАСТАВАТА

Договорена работна средба меѓу родителите и МОН за законот за учебници, информираше Драгана Спасевска, организаторот на бојкотот н наставата против дигитализацијата во образованието. „Денес надлежните

МОН: НЕ ПОСТОИ БОЈКОТ НА НАСТАВАТА, ОТСУСТВУВААТ ИЗОЛИРАНИ СЛУЧАИ

Министерството за образование и наука информира дека помали групи на ученици од неколку училишта во државата не ја посетуваат наставата организирана со физичко присуство, односно

МОН и БРО: СОВРЕМЕНИ НАСТАВНИ ПРОГРАМИ ВО НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ЗА ПРВАЧИЊАТА

Учениците од прво одделение новата учебна година ќе ја започнат со целосно нови, современи наставни програми чија изработка согласно динамиката во планот за целосно реформирање

Постигнат компромис: На матура ќе се полагаат два екстерни и два интерни испити

Направен е компромис. Министерството за образование и наука го прифати решението за начинот на полагање на државната матура, кое беше прифатено и од Сојузот на

Новиот концепт за основно образование денеска во Собрание

Предлогот за нов концепт за основно образование денеска официјално влегува во Собрание каде во Комисијата за образование, наука и спорт е закажана јавна расправа. Почетокот

Средношколците продолжуваат со бојкотот, од МОН велат дека е неправеден и неоправдан

Сојузот на средношколци најави дека од понеделник продолжува бојкотот на наставата, во исчекување на законски измени за државната матура. Бојкотот на група матуранти не оди

Скандалозно: Зарем ова ќе го учат нашите второ одделенци за сексуално образование? (извадок)

Според новата Концепција за основно образование на МОН, во делот на родово-сензитивното образование се кажува: „Ваквите содржини се застапени во наставните програми на СИТЕ предмети

Заврши зимскиот распуст, учениците се враќаат во училишните клупи

За основците и средношколците заврши зимскиот распуст, кој започна на 31 декември, по што денес дел се враќаат назад во училишните клупи, а другите остануваат